fbpx

Cum să nu căpiezi la cap când lucrezi de acasă

Zilele astea, multe conversații încep cu “Pentru că stăm acasă…”. Ar fi și culmea să nu, date fiind circumstanțele, sau cum se zice la noi în social media – “situația actuală”. Așa că am zis să încep și eu un articol despre acest lucru pe blog, să nu rămân ultimul pe plantație.

Sunt vremuri de restriște și putem să zicem și că trăim momente istorice. Peste tot prin lume se întâmplă lucruri cu gravități diverse din cauza acestui virus care nu încetează dracului odată. E destul de problematic pentru oameni și economie. Așa că, dacă tot abia așteptăm să treacă, să facem un pustiu de bine și să ne conformăm cu statul în casă. Cu ăla paralel pare că ne-am lămurit. Nu e numai pentru noi, e pentru oamenii dragi nouă și chiar pentru toată lumea, exclusiv, cum zicea un outdoor. Să facem asta pentru că doar așa putem să curățăm negreala, să fie din nou totul lucios, aerul curat și să ne revenim la adevăratele probleme ale primăverii, alergiile obișnuite de la polen și ambrozie.

Sunt sigur că nu vrea nimeni să căpiem de la statul în casă, dar suntem conștienți cu toții că sunt zile în care una dintre cele mai mari satisfacții este să ieși afară din bloc doar pentru a duce gunoiul sau pentru a plimba animalul de companie, fie el cățel sau pește auriu în pungă, așa cum am citit la un moment dat. Pentru că așa mai respiri și tu aer curat. Trebuie, totuși, să te bucuri în aceste zile frumoase de primăvară-iarnă (încă nu s-a decis ce e). La fel, faptul că te îmbraci cu hainele alea bune, de weekend, pentru a te duce la Mega sau la magazinul care se află până unde bate declarația pe proprie răspundere, e o ocazie pe care nu trebuie să o lași deoparte. Sunt oameni care se ceartă pe lucrurile astea deja. Nu-i înțeleg, dar noi să fim sănătoși, dacă tot am ajuns aici.

Nici nu știu dacă e jurnal sau altceva ce scriu eu aici. Când am simțit că au trecut mai mult de 10 zile și am început să prind rădăcini pe scaunul de la birou, m-am gândit că ar fi bine să încep articolul ăsta. Că tot îmi place scrisul. Ușor-ușor, pare că l-am terminat, dacă ai început să-l citești. Am zis să scriu despre mine, despre ce putem să facem, cum să ne facem (mai) bine, doar din izolare. Sper că mi-a reușit.

Unii dintre noi lucrează (numai) de acasă și așa am observat că avem un control mai altfel asupra timpului, nu cum ne-am obișnuit. A sărit acul de pe disc și noi trebuie să-l punem ușor la loc, să nu se zgârie. Nu mai mergem până la muncă, nu mai luăm metroul sau autobuzul, mașina etc. Mergem până în sufragerie sau în bucătărie sau ne deschidem laptopul chiar în pat. În loc să mergem la cantină, deschidem frigiderul. Ieșim la cumpărături în timpul progamului sau comandăm lucruri esențiale de mâncare și, pentru că nu putem să mâncăm pe stomacul gol, cumpărăm și esențialele de băut. Așa e viața de acum.

“Ce mai facem cu timpul?” este o întrebare atât de comună în perioada asta (“situația actuală”), încât am hotărât să strâng mai multe puncte pe care le bifez sau le-aș bifa în așa fel încât să trec cât mai bine (de preferat ca gâsca prin apă) peste chestii care-mi distrag atenția sau mă transformă fără să vreau într-o bombă negativistă cu ceas.

Iată și lista mea:

1. Citește o carte

E printre cele mai plăcute moduri care să nu te facă să dai de informații despre moarte, boală, apocalipsă și teorii conspiraționiste cum că Oculta Mondială a pus liliecienii să facă supă cu pangolini la oameni. Creierul curat și bine conturat care nu citește comentarii și statusuri imbecile pe Facebook se crește cu lectură din cărți. Ajută la sănătate și e chiar bine să fii tu fraierul ăla care nu e la curent cu toate știrile din presă zilele astea. Altfel ajungem să vedem delfini și-n apa de la robinet și nu e ok.

Cititul e, totodată, primul lucru de pe lista mea pe care nu l-am mai făcut de când am intrat în izolare. Nu vă așteptați la această veste? Surpriză! Astfel, faptul că am dat startul cu această categorie e ca și cum mi-am dat singur una peste ceafă. Chiar dacă am început anul în forță, determinat să completez challenge-ul meu de 25 de cărți pe an, m-am lăsat pe tânjeală. Promit că nu o să mai fac.

Nu știu dacă sunt în măsură să recomand niște literatură, dar din lectura recentă pe care am avut-o, pot să specific așa: Trigger Warning al lui Neil Gaiman (o colecție de povești nepublicate în trecut care, iată, au fost publicate și sunt foarte faine, de la fantastic până la sci-fi și alte relatări), Breakthrough Advertising de Eugene Schwartz (recomandarea mea pentru toți oamenii care lucrează în publicitate), Altered Carbon de Richard K. Morgan (datorită serialului de pe Netflix, deh) și Do The Work, de Steven Pressfield (o cărticică micuță, dar care te motivează foarte mult în ceea ce-ți propui în muncă).

Cum faci să citești mai mult? Pune o carte sau un kindle lângă tine seara, iar atunci când te apucă pandaliile și nervii de la scroll pe Facebook sau pe site-uri de știri care aduc panica și boala mai aproape, gândește-te că dincolo, în cărți, e o lume mai bună. Probabil că nu aia din 1984 a lui Orwell sau Poveștile Slujitoarei, dar cine sunt eu să judec ce ne place, de fapt. Repetă această activitate de oricâte ori ai ocazia și mai diminuează din site-urile care provoacă panică și disperare.

Cititul e și o metodă bună să nu mai fii obosit a doua zi de dimineață, cu ochii cârpiți pentru că “ai stat cu ochii în ecranele alea, Georgică, o să-ți ia mințile, n-auzi?” O jumătate de oră de citit și poate chiar mai mult, dacă te prinde povestea, e un lucru pe care-l recomand tuturor. Poți să faci și un ceai alături, un lapte cald, un bețișor parfumat, o atenție…

2. Joacă-te

Creangă zicea așa: “Dacă-i cal, să tragă, dacă-i popă, să cetească, dacă-i copchil, lasă-l să se joace!”. Zic asta cu copilul pentru că e bine să ne întoarcem puțin la mintea aia nevinovată din trecut, care nu avea griji și putea să-și creeze o lume numai a lui, din jocuri și poveștile care sunt atașate acestor jocuri. Singur sau alături de prieteni. E o calitate să fii defocusat de problemele lumii și să te concentrezi de fapt pe problemele din alta, mai atractivă, mai fantastică. O să detaliez asta în rândurile următoare.

E bine să te joci și să te dematurizezi puțin cu activitatea asta. Bine, nu e ok să faci asta pe afară, asta știm cu toții acum. Fiecare la casa lui, chiar dacă e puțin trist că am ajuns în stadiul ăsta.

Știu că jucatul poate să te distragă de la adevăratele probleme și să-ți placă mai mult să fii distras decât să faci alte lucruri prin casă. E bine totuși că nu te-ai apucat mai tare de alcool. Dacă dozezi cum trebuie lucrurile astea, poți să zici că ești organizat. E greu, trebuie exercițiu, dar de asta suntem aici, în acest articol. Atât eu cât și voi.

Nu e vorba doar despre jocurile pe calculator, se pot folosi și cărțile de joc și ce boardgames-uri au ajuns prăfuite pe vreun raft din casă. Când a fost ultima dată când ai jucat șah, Mihai?

Eu cu Luciana am folosit acum câteva zile “Exploding Kittens” și ne-am împăcat foarte bine cu spiritul competitiv, aproape că am uitat să spălăm vasele. Bine că avem pisici și de frica lor a trebuit să facem și acest lucru.

Pe calculator, mă împac foarte bine cu seria Endless Space 2. E un joc în care colonizez diferite sisteme de planete cu diferite civilizații, le administrez economia, politicile și descoperirile științifice, construiesc și optimizez nave care devin din ce în ce mai sofisticate, în funcție de ce mai apuc să mai descopăr științific. Unele civilizații sunt mai dificile, altele mai ok, fiecare după sufletul omului. Ține mult, ceea ce e bine pentru defocusare, plus că are o muzică foarte liniștitoare și niște quest-uri interesante. Vizual arată extraordinar.

Endless Legend e alt joc, e din aceeași specie cu Endless Space, doar că mă ocup doar de o singură planetă și bibilesc o singură civilizație dintre multe altele, fiecare cu efectele și defectele sale. Sunt multe quest-uri pe care trebuie să le rezolv, apar altele pe drum, fac alianțe și războaie și câteodată chiar ajung să și termin jocul.

Hearthstone e un joc de cărți destul de popular, făcut de cei care au făcut World of Warcraft. Îl joc atunci când simt că trebuie să iau o pauză, pentru că e scurt și la obiect.

Cu prietenii din alte case ale lor mă joc fotbal cu mașini, e o prăjeală foarte amuzantă care se numește Rocket League. Se poate juca online și noi jucăm în momentul de față la nivelul “aproape ok”, iar asta îl face și mai amuzant. Are diferite moduri, printre care unul în care mingea e pătrată și, datorită legilor fizicii, sare ca apucata în toate părțile, de nu mai știi ce să faci. Faptul că am zis că jucăm aproape ok face acest mod și mai dificil, dar râdem ca și când nu ar fi nimic pe lume și ne bucurăm la fiecare gol. Ca-n viață.

Pe telefon, recomand Monument Valley, Alto’s Odyssey sau Alto’s Adventure. Sunt unele dintre cele mai frumoase jocuri făcute vreodată, atât muzical cât și vizual. Recomand cu cea mai mare încredere să le jucați, mai ales Monument, care e un mod foarte frumos de a vă pune mintea la contribuție cu realități distorsionate și tot felul.

În fine, dacă ești vărul meu și citești asta, tu ce jocuri mai ai?

3. Fă exerciții, gimnastică, adică efort fizic

Cu câteva zile înainte să înceapă statul în casă decretat prin ordonanțe, eram foarte fericit că începe primăvara și că pot să alerg prin parcul IOR, chiar vizualizam pomi înfloriți, muzică în urechi și eu zburdând ca o prințesă și făcând poze la finish, să îmi aduc aminte cu drag să șterg poza din telefon, că oricum am postat-o pe Instagram. Chiar am făcut asta într-o seară și a fost plăcut, am zis că ar fi bine să repet. Din păcate, dracul de Covid a zis că nu la toată lumea, așa că nu pot să-mi fac nici plăcerea asta. Prin casă nu pot să alerg, nu e același sentiment, oricât m-ar convinge cineva. Mai fac câteodată pași din sufragerie până în dormitor, dar nu e ca de la metrou până la Olympia Tower. Nu e aerul ăla, măi, nu e acel je ne sais pas quoi…

Am o relație specială și foarte apropiată cu alergatul. Ne înțelegem foarte bine, mai ales eu cu gândurile mele atunci când fug. Iar de când am ceas la mână care îmi măsoară toate mișcările și caloriile, chiar simt că slăbesc. Am făcut asta vara trecută, iar burtica aia proeminentă – de pe care nu mai cădeau alunele pe care le scăpam din mână pe jos – a devenit ceva aproape aplatizat, așa cum vrem să fie și curba făcută de coronavirus în lume în viitorul apropiat. Îmi e dor de alergat acum ca de orice motiv de ieșit afară.

Ce putem face, însă? Ceva ce nu am mai făcut de o săptămână, cel puțin eu. 60 de pași pe stepper, 60 de jumping jacks, 60 de abdomene, 60 de flotări și un minut și jumătate de planking. O graniță cu numărul 60 la care am ajuns cu mult timp înainte și care mă ajută să-mi mai pun, câteodată, cuiul ăla de la curea cu o gaică mai strâns. Asta dacă mă țin zilnic de acest obicei. Pentru că sunt leneș, câteodată nu e cum mi-am propus, dar știu că am voință și o să reușesc. Deja mi-am pus o alarmă în calendar care să strige la mine să las toate celelalte baltă și să mă apuc de exerciții fizice. Că parcă iar a crescut, nenorocita…

Recomand și yoga prin casă, Adrienne pare că se descurcă foarte bine la ceea ce face și văd foarte mulți prieteni prin newsfeed care îi exersează povețele.

4. Meditează

Nu știu cât de mult s-a împământenit la noi acest trend cu meditația sau mindfulness-ul, dar cred că funcționează doar la cei cărora le place să gândească foarte mult, pentru că-i mai trage de mânecă și-i face să se concentreze pe un singur lucru și bun. În momentele astea în care panica își face loc cu mâinile ei mici și uscate, e bine să-i dai peste ochi cu meditație și gândire pozitivă. Fie că la început de tot, meditația se axează mai mult pe respirație și faptul că te concentrezi cum circulă ea prin tot corpul, poate că ajungi și la sentimentul ăla că nu mai ești conectat cu nimic real, doar tu cu ființa ta care plutește pe lângă tine. Trebuie să te ții ceva mai mult de acest obicei și să ai și un îndrumător bun.

Din fericire, dacă îndrumător nu este, nu înseamnă că posibilități nu sunt. Există această aplicație de telefon numită Headspace, despre care vorbește multă lume și e singura cu review-uri bune pe care am folosit-o și eu. Au zis și pe Netflix despre ea, în documentarele Vox, așa că nu poate să fie rău, nu?

În Headspace ai diferite lecții de meditație, de la cele mai ușoare spre cele care te conduc spre puncte mai avansate, cu diferite tematici. Prima parte, cea basic, e gratuită, însă nu cred că îți trebuie ceva mai avansat. Dacă, totuși, vrei să ai parte de tot pachetul, poți plăti lunar un abonament pentru această aplicație. E ca un fel de terapie la tine în buzunar, care să te facă să nu te mai gândești la tot felul de prostii. Dacă stai în casă, nu are cum să vină covidania aia. Pare că funcționează pentru multă lume, de ce nu ar funcționa și pentru noi?

În plus, din ce am auzit, Headspace te ajută să și dormi mai bine, dar despre asta câteva rânduri mai încolo.

Eu nu prea am multe cunoștințe despre această metodă, dar știu că atunci când am folosit-o, mi-a dat o stare de bine și de creativitate în plus. Adică azi de dimineață, ca acum seara să termin acest articol.

5. Fii mai productiv decât erai înainte

Productivitatea, din punctul meu de vedere, crește din ce în ce mai mult dacă ești atent cu ea și-i vorbești frumos. Dacă nu ești atent la ea, ești un fraier și un “prostcrastinator”, cum îmi place mie să zic. Faptul că lucrezi la ceea ce ți-ai propus te face să nu te mai gândești la cai verzi pe pereți și alte boleturi, iar satisfacția unui lucru terminat este incredibilă, cu tot drumul pe care l-ai făcut de la start spre finish.

Eu mai văd productivitatea și ca pe un joc în care mă lupt cu diferite obstacole, peste care învăț cum să sar sau să le ocolesc și să ajung la punctul culminat despre care spuneam. Fie că e vorba de job, de scris, de un proiect cu mai multe ramuri, jocurile au grade de dificultate diferite, ceea ce e și mai motivant.

Tot acest speech este scris de un om care, atunci când se apuca în trecut de o treabă foarte importantă, mai bine făcea cu totul altceva, chit că era folositor sau nu. Puțină organizare (despre care probabil o să scriu în alt articol) nu strică, astfel încât să nu te simți aglomerat și să nu mai știi ce să faci. De regulă, când ajungeam în stadiul ăla, mă simțeam destul de frustrat și apelam la starea de urgență, adică mă apucam de proiect fix când era deadline-ul. Câteodată îmi reușea, alteori mi se părea cel puțin mie că e treabă de mântuială.

Cum am ajuns să fiu mai productiv? Singur, dar cu ajutorul unor informații din afară. Recomand să citiți Atomic Habits de James Clear, e despre cum să-ți creezi rutine pozitive în viață în același timp în care le elimini pe cele negative, pentru că se pare că se poate și una fără cealaltă.

O altă sursă de informație la care apelez aproape zilnic este Youtube, unde-i urmăresc pe Matt D’Avella și pe Thomas Frank, doi oameni care au foarte multă experiență în muncitul de acasă și nu numai, plus că au o gândire foarte bine construită despre cum să fii mai organizat.

Despre instrumente pe care să le folosești pentru a fi mai productiv cred că o să scriu într-un alt articol, dacă tot m-a luat valul ăsta, dar țin să precizez că un calendar e foarte bun la suflet, iar faptul că îți scrii ideile și lucrurile pe care trebuie să le faci undeva unde să nu fie uitate (fie foaie, fie telefon) e recomandat.

6. Dormi mai mult în timpul liber, relaxează-te

Omul e un animal destul de interesant, dacă ajungi să îl cunoști, iar lui îi place să mănânce, să bea, să-și facă de cap și să doarmă, pentru că numai el face toate lucrurile în casa asta. Iar dacă îi iei una dintre aceste activități importante, nu prea mai ai cu cine discuta. Control alt dilit la toată lumea din partea lui.

Mi-am dat seama că statul în casă mai mult timp mă face să nu vreau să stau locului, așa că uneori îmi ocup timpul cu tot felul de prostii, care mă obosesc fizic și psihic. La fel, munca intensă din ultimul timp îmi mai pune și capac, chiar dacă o fac cu pasiune.

Ce faci când obosești? Ți-e somn. Așa că mai bine îți pui o poveste și te culci cu spatele la toate problemele, astfel încât a doua zi de dimineață să ai poftă la cafeluță și să răzbești prin toate situațiile care o să-ți iasă în cale.

Oamenii de știință spun că e bine să dormi, în mod normal, vreo 8 ore. Eu zic că au dreptate și e bine să-ți faci chiar și un program fix cu ora de culcat și ora de trezire (cu diferența asta de 8 ore între ele).

Relaxarea e mama gândurilor bune, nu-ți ocupă capul cu negativism și lucruri rele care te înconjoară, poate doar cu coșmaruri, dar alea oricum le uiți, dacă nu le notezi să poți vorbi la terapie despre ele. Ascultă muzică, uită-te la seriale, ocupă-te cât mai bine de timpul tău de odihnă și ai să vezi că o să ai și mai multă energie și motivare pentru viitor. Poți să faci și băi lungi, fierbinți și dese, cheia marilor succese.

Ah, și folosește Headspace, despre care am zis mai sus. 🙂

7. Fă curat, dezinfectează casa

Cred că activitatea asta este cel mai la îndemână pentru toată lumea, în această perioadă. Nu numai că te ajută fizic (o poți lua ca pe un exercițiu de tras mopul sau aspiratorul putere de pe podele sau de stretching să ajungi să cureți geamul și pe afară), dar și psihic, prin satisfacția că tu ai făcut casa ta să miroasă a lavandă cu dezinfectant și a “bine-ai venit”. Un așternut curat face bine la minte și la corp, e ca și cum te îmbrățișează ceea ce ai dereticat, drept mulțumire că ai făcut lucrul ăsta. O baie care miroase a clor și a Cif zilele astea este sentimentul că te poți bucura că trăiești. Cel puțin până în momentul în care se va termina hârtia igienică. Staniolul lucios de pe aragaz e argintul casei tale, canapeaua fără păr de animal pe ea are un confort aparte. Iar faptul că poți să găsești jucăriile pisicilor pe sub pat e un semn bun că nu trebuie să iei altele.

În același timp, bărbații care fac curat alături de perechile lor au un loc special în camera cea bună a vieții sau în camera în care s-a făcut deja prima dată curat și s-a uscat pe jos, cel puțin. Acești Mr. Muscolo în carne și oase, nu neapărat mușchi, pot fi un simbol al primăverii foarte plăcut pentru ființele dragi din viața lor. Garantez.

Ah, da! Și dezinfectează și calculatorul la care lucrezi.

8. Vorbește cât mai mult cu prietenii sau cu familia, dă party-uri online

Se poate? Sigur că se poate. Chiar dacă nu pare că suntem în anul 2020 cu toată molima asta de zici că-i interbelică sau chiar medievală, avem mai multe opțiuni de a ne vedea cu prietenii zilele astea.

Așa că luați fiecare câte o bere în mână și deschideți laptop-urile pe programul Zoom sau Whereby, unde se adună prietenii și familiile mai nou. Bârfiți, râdeți, dați-vă meme-uri, puneți muzică, jucați-vă cărți sau FAZAN, înjurați (dacă așa vă place să vă alintați) sau faceți-vă complimente. Dacă sunteți mai profesioniști, puteți să dați și webinarii gratuite. E așa de plăcut să vezi fețe de oameni care sunt alături de tine în zile grele, e ca și cum ai da, chiar dacă nu pare, party la tine acasă fără să ai grija că nu ai dat cu mopul sau nu merge bine clanța de la baie.

Până nu demult, credeam că sunt un introvertit incurabil, eram timid și fiecare uitătură a unui om către mine mi se părea că mă înghite. Am trecut peste impasul ăsta cu timpul, iar acum pare că a mai crescut pipota de extrovertit în mine, nu știu clar ce naiba am. Cert e că simt și mai mult nevoia de comunicare cu oameni. Câteodată mai vorbesc și cu pisicile, pentru că de la un timp mi-am dat seama că și ele sunt oameni, câteodată se descurcă mai bine la activitatea asta. Pentru că sunt și un pacifist și un “dat dragului”, simt că prietenii mei sunt exact ceea ce e nevoie pentru a trece unit peste problemele vieții. Așa că e bine să ne vedem.

Nu trebuie să exagerez în această categorie, dar totuși o fac, pentru că așa simt. Prieteniile dincolo de offline se văd mai bine în online, mai ales după o perioadă lungă de timp în izolare, în care putem să ne dăm foarte ușor aramele pe față. Unii dintre noi mai deraiază sau vor deraia și asta e de așteptat. Pentru asta e bine ca aceia care au mai multă energie (mai odihniți, cum am zis mai sus) să pună de un aproape de care chiar e nevoie.

Dacă nu vă place cu video, se poate și cu Whatsapp, Messenger și alte mesagerii (chiar și Slack, dacă puteți), doar păstrați-vă aproape.

9. Scapă de aplicații care îți dau știri negative

Rețeta pare destul de simplă, dar printre noi există persoane oleacă mai masochiste, care trebuie să știe care e ultima evoluție a covidului, sperând că lucrurile o vor lua spre normal. Fac ei ce fac și tot rup sigiliul de plastilină pe care și l-au pus pe ușa minții să nu mai facă asta. Eu sunt una dintre aceste persoane care speră, dar mai mult se panichează psihic și da, mai bine nu o făcea.

Aș putea să decid să dezinstalez orice sursă care îmi dă știri și numere care să mă sperie. Cred că aș rămâne fără laptop și fără telefon și aș scoate și casa din priză. Aș putea să dezinstalez Facebook. Ah, uite că am făcut asta deja pe telefon. O să fie mai anevoios să deschid site-ul pe mobil. Cu cât e mai greu, cu atât e mai bine.

Extensia de browser pentru desktop care se numește News Feed Eradicator este ceea ce eu denumesc “Cif cu soluție anti mucegai pe Facebook”. În loc de știri și mesaje și orice înseamnă Newsfeed, această extensie pune în loc un citat motivațional spus de vreun autor cu renume.

10. Urmărește știrile pozitive

E cam greu să faci asta dacă ai scăpat deja de cealaltă sursă, aia antipatică. Dar e bine că noi oamenii care suntem prieteni ne trimitem link-uri cu astfel de știri și ne mai zâmbim și noi virtual unul altuia. E chiar recomandat să facem asta, să stăm câteodată să ne gândim că mai sunt și momente bune prin atâta negreală de sub unghii.

Uite, spre exemplu, la mine la job se lucrează intens în aceste zile de restriște. Avem de rezolvat o grămadă de solicitări, chiar sumedenii, dacă nu mai multe. E anevoios, poate că există și frustrări și gânduri negative, știu că eu le am, e o industrie care în momentul de față zici că e sticla de șampanie folosită la botezatul vapoarelor. Există exemple și în alte categorii de muncă. Ele nu trebuie să se combine cu știrile din ultima perioadă. Oricât de pregătit ești mental, tot o să o iei oleacă pe arătură, așa că mai vrei un pic de respiro de la negativitate.

Unul dintre colegii mei a luat inițiativa într-o zi și ne-a trimis pe slack Știrile Pozitive ale lui Orlando Nicoară, care sunt zilnice. A fost o gură de aer care a intrat adânc în zâmbetele noastre și ne-a făcut dimineața mai plăcută. Pornind de la acest fapt, recomand știrile astea pentru oricine are nevoie să le citească. Chiar dacă nu “aplatizează” curba aia despre care spuneam mai sus (nu burta mea, adică), e sursa care ne pune motoarele mai bine în mișcare.

Acum chiar vreau o șampanie sau cel puțin un prosecco.

11. Învață ceva nou sau învață ceva ce ai amânat foarte mult timp și acum e momentul să te ocupi mai bine

Cum a fost și cu alergatul, mi-am propus ca începutul ăsta de an să mă ocup de mai multe lucruri pe care să le învăț și care mă pasionează. Așa că am pus mâna pe niște cursuri de Adobe Illustrator și After Effects și am început să buchisesc la ele. Faptul că am reușit până acum să fac în Illustrator o literă care pare că are blană pe ea e ceva măreț, care pe mine m-a făcut foarte mândru. Și dacă tot am ajuns în stadiul ăla, am zis să continui. Acum ar mai trebui să fac în After Effects să bată vântul prin blana literei ăleia, dar se pare că o să mai întârzii puțin.

Zilele astea, însă, îmbin utilul cu plăcutul și nu atât de mult cu creativul. Cu toate că… parcă  e și puțină creativitate pe acolo. Am lăsat adobele alea deoparte și am decis să învăț să fac un chatbot care să-mi ajute cât mai bine colegii să treacă peste miile de solicitări din ultimele săptămâni. Așa că m-am pus cu burta pe aplicație și am învățat, cu motivare și dedicare. Flow-uri, răspunsuri, activare din comentariile de pe Facebook, integrarea în site, bibileli și optimizări, astfel încât, atunci când un client caută răspunsuri, să le găsească în mare parte datorită acelul chatbot. Simt că-i mai trebuie vână și avânt, de asta învăț în continuu să-l fac cât mai oacheș și util.

Să înveți e să ai un scop care să te facă să te concentrezi și să evoluezi în același timp. E ca și când joci Age of Empires și te bucuri că tu ești catapulta aia care își mărește atacul cu fiecare progres pe care i-l aplici.

Bine, câteodată, așa cum am exemplificat mai sus, poate că tot ceea ce ți-ai propus nu o să se lege neapărat cu ceea ce o să faci într-un final, dar e foarte-foarte bine că te-ai apucat. Asta înseamnă că e există o cât de mică posibilitate că îți va plăcea să termini.

12. Spală-te pe mâini cu apă și săpun

Ai trecut cu bine prin 11 puncte din listă. Nu le-ai completat și nu le vei îndeplini chiar pe toate, că doar nu ești anormal la cap. Nici eu nu vreau asta. Sunt sigur că dacă fac cel puțin 4 dintre ele, o să mă simt mai bine și o să-mi iau mintea de la lucrurile pe care eu le credeam imposibile înainte, dar iată că se întâmplă.

E ca și cum lumea a călcat pe mai multe piese de lego și a și alunecat pe o coajă de banană în câteva cioburi lăsate pe jos, așa că o dor toate alea. Faptul că noi stăm în casă acum e ca și când am luat lumea asta de pe jos și am așezat-o pe canapea, să mai răsufle. Poate o să strângem și piesele alea pe care a alunecat la un moment dat, dar până atunci trebuie să se odihnească puțin. Să poată să o ia de la capăt cu același avânt cu care ne-a obișnuit până acum. Rapid, ca-n secolul 21. Covid ăsta e ca un clip pe Tik-Tok filmat prost cu un telefon vechi, dar avem noi ac și de cojocul lui cândva.

Până atunci, spălatul pe mâini cu apă și săpun, păstrarea distanței sociale prin magazine și grija față de cei dragi cu statul acasă e un sprijin real, aproape palpabil, care face diferența dintre azi și mâine. Și ne dă speranță și gânduri mai pozitive. Să nu căpiem, cum am zis.

Abia aștept să ne revedem. Adică așa, cât mai curând.

Sănătate, că-i mai bună decât toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.