Hai că am intrat într-o perioadă în care mi-e și poftă să scriu, dar să și dau sfaturi pe care le-am strâns de-a lungul acestei foarte lungi pauze de nescris. Mă gândesc că e bine să vină un moment ca ăsta, în care chiar să te pui pe muncă. Decât “pe tânjală”, cum zicea bunica, mai bine ceva folositor.
Pentru că vreau să devin un om mai organizat, să fac lucrurile pe care mi le-am propus și în același timp să am un cap limpede și mai ușor decât masa mea corporală, am hotărât să revitalizez blogul cu ceva ce deja am început pe un cont de Instagram pe care nu vreau să-l las uitării. Anume, cei ce mă urmăresc, știu deja despre @taskitgeorge. Acolo postez gânduri despre productivitate, organizare și eficientizarea timpului. În așa fel încât el să vină în favoarea mea, nu în detrimentul meu. Sigur, mai calc și strâmb, poate chiar de multe ori în ultima perioadă, dar de asta m-am și apucat de acest proiect. Să mă motiveze. Iar dacă nu pe mine, atunci cel puțin pe voi, cei ce ați ajuns la acest paragraf.
Pentru că în ultimul timp, vorbește lumea că trebuie să fim productivi, să ne optimizăm fiecare clipă și să transformăm cafeaua de dimineață într-o sesiune de brainstorming unde să ne adunăm mințile și să le punem într-un to-do-list, eu voi face altfel azi.
Vă propun, așadar, un nou sport extrem: evitarea activă a tot ce înseamnă pierdere de timp. Așa că am pus aici câteva rânduri despre cum poți să-ți declari independența față de ineficiență cu un “Ce NU trebuie făcut”-list. Sau the “The DO NOT Do” list.
Da, seamănă cu o listă de to-do, dar e pe dos. Pentru că în loc să-ți aglomerezi ziua cu taskuri, îți notezi pe o foaie, pe telefon, pe laptop sau, dacă poți, chiar pe magazinul Unirea o listă cu ce NU vei face sau nu vrei să mai ai voie să faci. Practic, lista asta arată ca un fel de listă de cumpărături, dar pentru sufletul tău care-ți spune să nu mai fii leneș.
Câteva motive să adopți lista de “Ce NU trebuie făcut”:
- Îți clarifică mintea mai ceva ca un ceai de tei după o zi lungă. Te ajută să scapi de un haos în care ești aglomerat cu gânduri de a face prea multe și a termina prea puține din ceea ce îți propui.
- Reduci riscul de a te transforma într-un fel de roată de hamster, unde tu alergi pe o roată interminabilă de multitasking fără rost.
Cum să creezi această listă:
- Ia un pahar de vin sau altă băutură preferată (sau două, cine le mai numără?) și scrie acolo tot ce te distrage, tot ceea ce înseamnă timp pierdut. De la notificările alea care se îngrămădesc pe ecranul telefonului ca iepurii în sezonul de împerechere, până la acea “scurtă” verificare de “Oare ce o mai fi pe Instagram” care se transformă într-o expediție arheologică prin feed-ul tău din 2015.
- Joacă pe detectivul privat: află care dintre activitățile tale sunt suspecte de furt de timp, ia-le de mână și dă-le afară!
Cum să îți faci lista de “Ce NU trebuie făcut” eficientă:
- Tratează lista asta ca pe un plan de evadare din “Închisoarea ineficienței”. Fiecare element pe care îl elimini te aduce cu un pas mai aproape de bucuria de a face ceea ce contează cu adevărat.
- Gândește-te la lista de “Ce NU trebuie făcut” ca la un filtru de cafea: lasă doar esențialul să treacă, iar restul, zgomotul și distracțiile, să fie eliminate. Recomand aici și căștile cu noise-canceling împotriva vecinului care a venit cu un buchet de bormașini acasă și le-a lăsat să zburde prin pereți.
Câteva exemple concrete pentru lista ta:
- Nu mai deschide 76 de tab-uri în browser în timp ce încerci să scrii un email important. Atenția ta trebuie să fie doar la acel mail, nu la desktopul tău ca o adunare de file de prosciutto crudo.
- Lasă rețelele sociale pentru momentele de relaxare reală, nu pentru a umple fiecare minut de pauză dintre taskuri. Înțeleg că vrei să cauți ultimul trend în ciorbe de pe Savori Urbane pentru că așa te-a apucat, dar ciorbele alea te pot trage într-o gaură neagră a procrastinării cât ai zice “pește” (pun intended).
- Încetează să mai zici “da” la fiecare cerere sau invitație. Agenda ta nu e mătușa aia care îți mai pune încă 5 sarmale în farfurie pentru că “ia uite ce slab ești, mai pune și tu carne pe tine!”. Taskurile nu te îngrașă, dar nici nu te slăbesc din vedere.
Un exemplu și mai concret poate fi lista asta a mea, unde am adunat un platouaș de NU-uri cu miros de “nu mă interesează să le (mai) fac în timp ce muncesc”:
Fă-ți și tu o listă de acest tip (te poți inspira, desigur, dacă nu ai inspirație). Pune lista la loc vizibil în spațiul tău de lucru. Fie că e pe frigider, pentru că ție îți place să iei call-urile de acolo, pe monitorul computerului sau pe fundalul telefonului, ea trebuie să fie la vedere, reamintindu-ți de lucrurile pe care NU vrei să le faci.
Imaginează-ți că lista de “Ce NU trebuie făcut” este ca o dietă, dar în loc să renunți la carbohidrați, renunți la haos. Și ai să ajungi să te gândești: “Cine ar fi crezut că renunțarea la niște chestii poate aduce atâta bucurie? ” Exact ca atunci când renunți să te mai încalți cu niște pantofi strâmți doar pentru că arată bine, nu pentru că îți fac degetele de la picioare să poarte toate culorile durerii.
Pentru că atunci când știi ce să lași deoparte, poate că vei descoperi că drumul spre productivitate nu este pavat doar cu to-do list-uri interminabile, ci și cu spații goale. Spații pentru a respira, pentru a trăi, și – cine știe? – poate chiar pentru a nu face absolut nimic constructiv pentru câteva momente.
Așadar, înainte să te avânți în a umple fiecare moment cu tot felul de taskuri și distrageri presărate printre ele, amintește-ți de această listă și de libertatea pe care ți-o oferă ea. Dacă nimic altceva, măcar ai câștigat un nou mod de a te fâțâi prin fața tuturor angajamentelor care nu se mai termină odată și-odată. Și asta, prieteni, este o formă de artă.
Să ne revedem cu bine în următoarea postare de pe blog.